Përkthyesit afgan i ishte prerë koka se punonte për amerikanët, të tjerët po jetojnë në frikë

 Përkthyesit afgan i ishte prerë koka se punonte për amerikanët, të tjerët po jetojnë në frikë

Sohail Pardis po voziste nga shtëpia e tij në Kabul për në provincën Khost për të marrë motrën e tij për të festuar në festën e Bajramit duke shënuar fundin e muajit të Ramazanit, muaj më parë.

Supozohej të ishte një rast i lumtur i shijuar me familjen. Por gjatë udhëtimit pesë-orësh më 12 maj, ndërsa Pardis kalonte nëpër një pjesë të shkretëtirës, ​​automjeti i tij u bllokua në një pikë kontrolli nga militantët talebanë.

Vetëm disa ditë më parë, Pardis i ishte rrëfyer shokut të tij se po merrte kërcënime me vdekje nga talebanët, të cilët kishin zbuluar se ai kishte punuar si përkthyes për ushtrinë e Shteteve të Bashkuara të Amerikës për 16 muaj gjatë konfliktit 20-vjeçar.

“Ata po i thoshin atij se ti je spiun për amerikanët, ju jeni sytë e amerikanëve dhe ju jeni të pafe, dhe ne do t’ju vrasim ju dhe familjen tuaj”, i tha shoku i tij, Abdulhaq Ayoubi, CNN-it.

Ndërsa iu afrua postbllokut, Pardis vuri këmbën mbi gaz për të shpejtuar. Ai nuk u pa më i gjallë.

Fshatarët që ishin dëshmitarë të incidentit thanë se talebanët qëlluan makinën e tij para se ajo të devijonte dhe të ndalonte. Ata më pas e tërhoqën Pardisin nga automjeti dhe ia prenë kokën.

Pardis ishte një nga mijëra interpretues afganë që punuan për ushtrinë amerikane dhe tani përballen me persekutim nga talebanët, pasi grupi fitoi kontrollin mbi pjesët më të gjera të vendit.

Në një deklaratë të lëshuar në qershor, talebanët thanë se nuk do të lëndonin ata që punuan së bashku me forcat e huaja. Një zëdhënës i talebanëve i tha CNN-it se ata po përpiqeshin të verifikonin detajet e incidentit por tha se disa incidente nuk janë ashtu siç janë portretizuar.

Por ata që folën me CNN-in thanë se jeta e tyre tani është nën kërcënim ndërsa talebanët sulmojnë pas tërheqjes së SHBA-së nga Afganistani.

“Ne nuk mund të marrim frymë këtu. Talebanët nuk kanë mëshirë për ne,” tha Ayoubi.

Rreth 18,000 afganë që kanë punuar për ushtrinë amerikane kanë aplikuar për një program të vizave speciale të emigrantëve që do t’i lejonte ata të shkonin në Shtetet e Bashkuara.

TË NGJASHME