Zbulimi mahnitës i peshkatarëve të varfër: Si u pasuruan nga barku i balenës

 Zbulimi mahnitës i peshkatarëve të varfër: Si u pasuruan nga barku i balenës

Një grup peshkatarësh nga Jemeni, një nga vendet më të varfra arabe, gjetën diçka në Gjirin e Adenit që u ndryshoi jetën.

Ata gjetën kufomën e një balene dhe kur panë në stomak, gjetën në të një pjesë të madhe të substancës mukoze të njohur si qelibar gri.

Për shkak se qelibari gri është shumë i rrallë, ajo gjithashtu arrin një çmim të lartë, kështu që, sipas BBC, peshkatarët e varfër kanë gjetur një copë me vlerë rreth 1.5 milion dollarë.

Qelibari gri prodhohet nga barqet e balenave kur kanalet e tyre biliare në aparatin tretës krijojnë sekrecione për të lehtësuar kalimin e objekteve të mëdha ose të mprehta. Balenat pastaj vjellin mukusin i cili ngurtësohet dhe noton në gunga në sipërfaqen e detit.

Përdoret më së shumti në industrinë e parfumeve për shkak të aftësisë së saj për të zgjatur kohëzgjatjen e aromave.

TË TJERA